Friday, 29 November 2013

اخبار و سیاست در جهان

جبهه ملي و ستاد انتخا باتي، مقاومت مردم افغانستان خواهد بود
ستاد انتخاباتي در گردهمايي وهمبستگي در كا بل١٣٩٢
... امشب جشن ، همبستگي انتخا باتي ملي با كليه اجزاي ملت افغانستان و أحزاب سياسي قدرتمندو همهٌ ‌آنهايي كه براي آزادي و استقلال ا...
فغانستان دلشان مي‌تپد و به آن عشق مي‌ورزند. از كليهٌ مليتهاي ساكن در افغانستان: ، تاجك ،أزبك هزاره پشتون ، بلوچ، تركمن، كليه اقشار و طبقات جامعه افغاني وورزشكاران و پيروان قهرمان ملي كشور، فرهنگيان، د‌انشگاهيان، دانش‌آموزان، دانشجويان، متخصصان إز همهٌ‌اقشار، چه‌زن و چه مرد، چه پير، چه جوان و هنرمندان ، اشتراك داشتند،چه شب مباركي است امشب كه پيوند همهٌ آنها را با ستاد اتخاباتي افغانستان به منظور متحول ساختن قدرت سياسي در افغانستان همه با هم با جامعه مقاومت گران افغانستان صميمانه جشن ميگيرند .
تا ارزو هاي ملت ،بخون آلود افغانستان و قهر مان ملي افغانستان را كه همانا صلح ،آزادي ،استقلال و تأمين حقوق عادلانه مردم افغانستان بود تأمين نمايند
 
سفیر امریکا: موافقتنامۀ امنیتی تا دو هفته دیگر امضا شود
جیمز کانینگهام سفیر ایالات متحده امریکا در سفر به هرات، خواهان امضای موافقتنامۀ امنیتی بین کابل و واشنگتن تا دو هفته دیگر شد.

-قندهار: یک حمله کننده انتحاری سربازان امریکایی را در ول...سوالی دامان هدف قرار داد
08.09.1392
مقام ها در ولایت قندهار می گویند که یک حمله کننده انتحاری بعد از ظهر امروز سربازان امریکایی را در ولسوالی دامان این ولایت هدف قرار داد.

شادی خان ولسوال دامان به رادیو آزادی گفت که در این حمله انتحاری یک طفل کشته، دو طفل و دو سرباز امریکایی زخمی شدند.

به گفته مقام ها در قندهار عساکر امریکایی سرگرم گزمه بودند که این حمله صورت گرفت.

نیرو های امریکایی تا حال در این مورد تبصره نکرده و مسوولیت این حمله را نیز کسی و یا گروهی به عهده نگرفته است.

-صدراعظم پاکستان به هدف دیدار با مقام های افغان فردا وارد کابل می شود
08.09.1392
صدر اعظم پاکستان به هدف دیدار با مقام های افغان فردا وارد کابل می شود.

به اساس گزارش ها بحث روی روند صلح افغانستان و همکاری پاکستان در زمینه پیشبرد پروسه صلح در صدر آجندای دیدار نواز شریف و رییس جمهور کرزی جا خواهد داشت.

پاکستان در آستانه مسافرت صدراعظم این کشور به کابل سه تن دیگر از زندانیان طالبان را از حبس رها کرد.

رییس جمهور کرزی هفته گذشته در مصاحبه با رادیو آزادی گفت که پاکستان و امریکا نقش اساسی در تامین صلح در افغانستان دارند.

اما حکومت افغانستان از پاکستان انتقاد می کنند که در راستای برقراری صلح در افغانستان به طور صادقانه همکاری نکرده است.
پس از انتخاب نواز شریف به عنوان صدراعظم پاکستان این اولین مسافرت وی به کابل است.
-رییس جمهور افغانستان از امریکا می خواهد که در احیا دوباره مذاکرات صلح، همکاری کند
08.09.1392
رییس جمهور افغانستان از امریکا می خواهد که در احیا دوبارهء مذاکرات صلح، همکاری کند.
حامد کرزی در بیانیه هفته وارش که متن آن در صفحه رسمی انترنیتی ریاست جمهور افغانستان به نشر رسیده، در اشاره به فیصلهء لویه جرگه افغانستان گفت:
« صلح خواست مردم افغانستان است. »

رییس جمهور کرزی هرچند در بیانیه رادیویی اش بطور مشخص نه گفت که امریکا دقیقاً چگونه همکاری کرده می تواند، اما شورای عالی صلح افغانستان می گوید که امریکا با استفاده از نفوذش می تواند آرمان های صلح افغانان را برآورده سازد.

مولوی شهزاده شاهد سخنگوی شورای عالی صلح افغانستان در صحبتی با رادیو آزادی گفت:
« اگر رهبری گفتگو های صلح به دست افغانان باشد و جامعه بین المللی با آنها همکاری کند، تامین صلح در افغانستان ممکن است. »

صلح در افغانستان، در کنار تامین امنیت و برگزاری انتخابات عادلانه یکی از خواست های حامد کرزی رییس جمهور افغانستان برای امضاء قرارداد امنیتی و دفاعی با امریکا بود که در لویه جرگه مشورتی از آنها به عنوان شرایط افغانستان یاد کرد.
- شرکت هوایی امارات پرواز های کابل را آغاز میکند

شرکت هوایی امارات از چارم دسمبرسال مسافرین را بین امارات و کابل منتقل میکند. آغاز پرواز های مستقیم این شرکت به عنوان نشانه از رشد اقتصادی افغانستان محسوب میشود.
-

کرزی: اگر منفعت امریکا نباشد، بما ارزش نمی دهد
رئیس جمهور افغانستان در یک مصاحبهء ویژه گفته است که فقط دو شرط برای امضاء توافقنامه امنیتی و دفاعی با ایالات متحده امریکا دارد.
-

طالبان قبلی کاندیدای فعلی شورا های ولایتی
بنیاد انتخابات شفاف افغانستان میگوید شماری از کسانیکه در گذشته با طالبان همکاری داشته اند کاندیدای شورای ولایتی میباشند نه طالبانی که عملا با دولت میجنگند.
-
See More


محل شكست سياست خارجي امريكا افغانستان و پاكستان است

اخلاق واقعی در دنبال کردن راه دیگران نیست بلکه در این است که راه حقیقی و درست را براي زيست بهتر و سلامت همديگر

پیدا کنیم ، بدون ترس آنرا دنبال تا باشد آزادي كامل و عدالت اجتماعي و إصلاحات را بر مبناي قانون عمل ، تا شور بختي ها را از ميان بر داريم ،
 
 
محل شكست سياست خارجي امريكا افغانستان و پاكستان است
واشنگتن پست: شكست هاي سياست خارجي اوباما فاجعه اي براي آمريکا است
روزنامه واشنگتن پست نوشت: شكست هاي سياست خارجي دولت باراك اوباما در سال 2013 فاجعه اي ديپلماتيک ايالات متحده به شمار مي آي...د.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران، روزنامه آمريكايي واشنگتن پست نوشت : شكست هاي سياست خارجي دولت اوباما در سال 2013 فاجعه اي براي ديپلماسي ايالات متحده به شمار مي آيد.

اين روزنامه نوشت: بسياري از اين شكست ها را مي توان به اسنادي كه ادوارد اسنودن كارمند سابق آژانس امنيت ملي آمريكا آن را افشا كرد و نشان از جاسوسي ايالات متحده از هم پيمانانش از سران كشورها وبخصوص "فرانسوا اولاند" رئيس جمهور فرانسه و "آنگلا مركل" صدر اعظم آلمان كه سبب خشم آنان از انجام اين تلاشها شد ، دانست.

اين روزنامه اضافه كرد كه عملكرد ايالات متحده منفي بوده و اين سبب اشتباهات گسترده در سطح سياست خارجي آمريكا در برابر تعدادي از كشورها مي شود ،همچنانكه روابط روسيه با ايالات متحده امسال داراي اختلافاتي بود ، ازيك سو درباره مسأله ي سوريه و از سوي ديگر پيرامون مسأله ي ادوارد اسنودن كه به مسكو پناهنده شده بود.

اين روزنامه همچنين افغانستان و پاكستان را محل هاي شكست سياست خارجي آمريكا در سال 2013 مي داند. مسأله جاسوسي آمريكا كه سبب خشم جامعه جهاني از ايالات متحده شد بر نشست سران اتحاديه اروپا در بروكسل نيز سايه انداخته بود و فرانسه و اروپا اقدام مشترك مورد حمايت كشورهاي اروپايي ديگر را براي ايجاد زمينه تفاهم با ايالات متحده قبل از پايان امسال در مورد مسائل جاسوسي انجام دادند ، همچنانكه مركل و اولاند اين تلاشهاي آمريكا در شنود را محكوم كرده وگفتند كه اين غير قابل قبول است
اخلاق واقعی در دنبال کردن راه دیگران نیست بلکه در این است که راه حقیقی و درست را براي زيست بهتر و سلامت همديگر

پیدا کنیم ، بدون ترس آنرا دنبال تا باشد آزادي كامل و عدالت اجتماعي و إصلاحات را بر مبناي قانون عمل ، تا شور بختي ها را از ميان بر داريم ،
 

پشت پرده بحران سوریه

اکتبر ٢٠
پشت پرده بحران سوریه
دوری گزینی بزرگ واشنگتن

تا چند روز دیگر، از چشم انداز بمباران سوریه توسط امریکا و فرانسه گذرمی کنیم و به گفتگوهای واشنگتن و مسکو می رسیم. تهران که تاکنون درحمایت بی قیدوشرط از دمشق قاطع بوده، به نظر می آید که ب...ه انعطاف روی آورده است. این تغییرموضع ها گویای دگرگونی هایی در نظم بین المللی است که از زمان پایان جنگ سرد نتوانسته سامان یابد و حتی تنظیم امنیت جمعی رانیزبهم ریخته است. گستردگی درگیری هایی که خاورنزدیک و شمال افریقا (مغرب) را تکان داده و همچنین فروریزی حکومت ها می بایست موجب اولویت دادن به دیپلوماسی شود. با آن که ایالات متحده همچنان درصدد آن است که تهران را سرجای خود بنشاند و امنیت اسراییل و عربستان سعودی را تامین کند، نگاهش بیش از پیش به سوی آسیا، با توجه ویژه به سوی چین است.

اززمان جنگ داخلی در سوریه، رییس جمهوری باراک اوباما اعلام کرد که از مداخله مستقیم ایالات متحده پرهیز می کند. به نظراو، امریکا به اندازه کافی در خاورنزدیک جنگ کرده بود و این درگیری منافع اساسی امریکا را تهدید نمی کرد. پس چرا تغییرجهت داد و سوریه را پس از کاربرد سلاح شیمیایی علیه مردم غیرنظامی در ۲۱ اوت به حمله نظامی هدفمند تهدید کرد؟ چرا ناگهان این درگیری از حاشیه به کانون اولویت های راهبردی امریکا جابه جا شد؟ چرا در این زمان بخصوص؟

تاپیش ازاین درگیری سوریه نقشی چشم پوشی پذیر درسیاست خارجی واشنگتن داشت. حتی پس از دوسال نبردهای خونبار و بیش از صدهزارکشته، اکثر سیاست پیشگان امریکا نسبت به دخالت آشکار نظرمخالف داشتند. رییس جمهوری اوباما به حداقل دخالت بسنده کرده و از همتای سوری خود خواسته بود که قدرت را ترک کند و به گروه های غیرمذهبی و میانه روی شورشی وعده کمک فنی داده بود. اواز تحویل سلاح های سنگینی که مخالفان درخواست می کردند و انجام عملی که بتواند رابطه نیروها را درعرصه نبرد تغییردهد خودداری می کرد.

درست است که دربرابر گسترش کشتارها و تلفات غیرنظامی، آقای اوباما پذیرفت که به شورشیان کمک کند و سناریوی یک عملیات نظامی محدود را درنظربگیرد، اما بی درنگ تصریح کرد که این فقط درصورتی خواهدبود که بشار اسد از «خط قرمز» امریکا که کاربرد گازهای شیمیایی یا دادن آن به نیروهای نزدیک به رژیم است عبور کند (۱).

حمله شیمیایی ۲۱ اوت که تخطی از حد تعیین شده ازسوی کاخ سفید بود، واکنشی نظامی را ایجاب می کرد زیرا درغیراین صورت، نخستین ابرقدرت دنیا دربرابر «جامعه بین المللی» بی اعتبار می شد. آقای چارلز («چاک») هیگل، وزیردفاع توضیح می دهد که: «باخودداری از اقدام، ما اعتبار دیگر تعهدات امنیتی ایالات متحده را زیر سئوال می بردیم. نام ایالات متحده باید معنایی داشته باشد. این مساله ای حیاتی برای سیاست خارجی و تعهدهایی است که ما را به متحدانمان پیوند می دهد (۲)».

درحالی که درامریکا مخالفت با حمله به دمشق گسترش می یافت، دوعامل برمحاسبات راهبردی واشنگتن اثرگذاشت: از یک سو، حضور بازیگران منطقه ای در درگیری سوریه که مصمم به بهره گیری از رویدادها در راستای منافع خود بودند و ازراه تحویل اسلحه یا شرکت مستقیم در نبردها عمل می کردند، ازسوی دیگر، جایگاه رشد یابنده ای که حریفان راهبردی ایالات متحده مانند ایران و حزب الله پیدا کرده بودند (۳). به نظر آقای اوباما، تمایل اعلام شده او مبنی بر گذاردن مساله سوریه درحاشیه منافع امریکا با قصدگروه های مختلف برای بهره گیری ازاین «تغافل» برخورد می کرد.

از نظر واشنگتن، خاورنزدیک به صورت پی درپی به سوی دو گرانیگاه کشیده می شود: اسراییل درغرب و سلطنت های نفتی در شرق. اگر اتحاد با تل آویو همچنان پایه نگهدارنده سیاست امریکا باقی می ماند، کشورهای خلیج [فارس] نیز به عنوان دارنده ذخایر انرژی نقشی کلیدی دارند و پارسنگ قدرت ایران هستند. ازدهه ها پیش، منافع راهبردی ایالات متحده درتضمین امنیت اسراییل و عربستان سعودی و تامین جریان بی وقفه نفت از خلیج فارس [درمتن نام مجعول عرب و فارس] به بازارهای جهانی است. سیاستی که نتیجه آن دخالت گسترده درامور محلی و بنابرموقعیت اعزام نیروهای نظامی است (۴).

تاکنون، سوریه تنها درحدی که به منافع اسراییل و سلطنت های نفتی مربوط می شد، مورد توجه ایالات متحده بود. برهمین اساس بود که ایالات متحده مشارکت دمشق در ائتلاف ضدعراقی تشکیل شده درسال ۱۹۹۰ را به گرمی پذیرا شد و رییس جمهوری وقت جرج اچ بوش درعین حال حمایت سوریه از حزب الله را محکوم کرد. سوریه به خودی خود اهمیت کمی داشت.

حتی آنچه که درسال ۲۰۱۱ به عنوان «بهارهای عرب» موسوم شد این بی تفاوتی را تغییر نداد. درحالی که واشنگتن نقشی قاطع در گذار سیاسی درمصر، لیبی و یمن ایفا کرد، خود را از رویدادهای تکان دهنده سوریه به دور نگهداشت. تنها زمانی که توجه قدرت های منطقه ای به سوریه معطوف شد بود که مساله آن دردستور کار امریکا قرارگرفت.

ازسوی دیگر، اسراییل از عواقب درگیری در مرزهایش نگران است: وابستگی روز افزون بشار اسد به نیروی حزب الله می تواند به ارسال انبوه سلاح های سوریه به جنوب لبنان منجرشود، این درحالی است که متحد شکننده ایالات متحده یعنی اردن نیز براثر هجوم انبوه پناهجویانی که ازجنگ گریخته اند، دروضعیتی بی ثبات به سرمی برد. سلطنت های نفتی نیز به سهم خود از بحران برای انجام یک جنگ نیابتی علیه ایران بهره می جویند و هرطرف می کوشد مداخله دیگری را به شکست بکشاند (۵).

به عنوان نمونه، در ۳۱ ماه مه سال جاری، یک شخصیت مذهبی ارشد و متنفذ سنی که درقطر اقامت دارد، شیخ یوسف القرادویی، سنی های سراسر دنیا را به رفتن به سوریه فراخواند تا به نبرد با حزب الله و ایران که آنان را «دشمنان اسلام» توصیف می کرد بپردازند.

چنان که گویی اینها کافی نبود، روسیه ازدیرباز منافع مشترکی با دمشق دارد: مهم ترین آن یک پایگاه دریایی در تارتوس – تنها پایگاه درخارج از قلمرو اتحاد جماهیرشوروی پیشین – وقراردادهای تحویل سلاح (هواپیماهای شکاری، موشک های فوق پیشرفته...) است. رقم این قراردادها، با آن که همیشه رعایت نمی شوند، از ۴ میلیارد دلار فراتر می رود. ازسوی دیگر، سرمایه گذاری های روسیه در کشور (برای بهبود امور زیربنایی، شبکه نیرو یا ظرفیت گردشگری) به طور متوسط به ۲۰ میلیارد دلار درسال می رسد. به عنوان نمونه، یک کارخانه تبدیل گاز طبیعی در ۲۰۰ کیلومتری شرق شهر حمص توسط موسسه ای به نام «استروی ترانس گاز» ساخته شده است که دفترمرکزی آن در مسکو است (۶).

این حضور نیروهای روس از چشم مشاوران نظامی کاخ سفید پنهان نمانده و از ماهها پیش با شدت ازیک دخالت نظامی برای محفوظ نگاه داشتن منطقه نفوذ امریکا جانبداری می کنند. تصمیم آقای اوباما درماه ژوئن برای تحویل سلاح به شورشیان، علاوه بر تجهیزات «غیر کشنده» که ازقبل دریافت می کردند، گویای این تغییرجهت گیری بود. درهمان زمان، رییس جمهوری تصمیم گرفت که اقدامات دیپلوماتیک خود را به قصد یافتن یک راه حل غیرنظامی برای درگیری، گسترش دهد (۷).

بنابر گفته مشاوران نظامی کاخ سفید که خواسته اند ناشناس بمانند، این گفتگوهای غیر رسمی یک سال پیشتر، درحاشیه نشست گروه ۲۰ در لوس کابوس مکزیک آغاز شده بود و آقایان اوباما و ولادیمیر پوتین مدتی دراز درباره ازبین بردن زرادخانه سلاح شیمیایی رژیم بشار اسد گفتگو کرده بودند.

این تغییر موقعیت منطقه ای – راهبردی به یک معنا اثرجانبی اراده ایالات متحده است که دوسال پیش توسط رییس جمهوری بیان شده بود: ازنو برقرارکردن اقتدار امریکا در آسیا و اقیانوس آرام. اولویت در رویارویی با ازبین رفتن نفوذ ایالات متحده دراین بخش ازجهان و ممانعت از قدرت فزاینده رقیب چینی است که واشنگتن، غرق درجنگ های عراق و افغانستان، دست اورا باز گذاشته بود. براثر قانون تعادل، این بازگشت به صحنه آسیا موجب بازشدن فضایی در خاورنزدیک شد که ایران، روسیه و دیگران امروز به بهره جویی ازآن پرداخته اند و برسر داشتن نقش اول نزاع می کنند. نگرانی که واشنگتن ازاین بابت احساس می کند، بی ارتباط با سخت گیری ناگهانی نسبت به بشار اسد نیست.

رییس جمهوری امریکا با درپیش گرفتن روند دیپلوماتیک، با یک تیر دونشان می زند. نخست: نقشی که به کرملین برای پیشبرد گفتگوها داده شده، روسیه را زیر نورافکن های «جامعه بین المللی» قرارمی دهد، امری که می تواند مانع ازآن شود که این کشور بیش ازاین منطقه را بی ثبات کند. سپس: ضبط و نابود کردن موجودی گازهای سمی سوریه – که هنوز کسی نمی داند با چه وسیله فنی، لجستیک و مالی عملی خواهد شد – می تواند تهران را به نرمش بیشتر دربرابر فشارهای بین المللی برای برنامه هسته ای اش وادارد.

به نظر می آید که زمانی که ایالات متحده دیدگاه های خود را به سراسر دنیا تحمیل می کرد سپری شده و ازاین پس کاخ سفید تردستانه با دو هدف که آشتی پذیر نیستند بازی می کند: کاستن از سرعت نفوذ چین با تقویت موقعیتش در آسیا و محدود کردن اشتهای منطقه ای ایران و روسیه با دخالت در پرونده سوریه.

۱- Cf. James Ball, « Obama issues Syria a “red line” warning on chemical weapons », TheWashington Post, 20 août 2012.

۲- سخنان چارلز هاگل(Charles Hagel) در مقابل کمیسیون روابط خارجی سنا در ۳ سپتامبر ۲۰۱۳.

۳- مقاله « از بن بست در سوریه تا جنگ منطقه ای» ، لوموند دیپلماتیک ژوئیه ۲۰۱۳.

۴- MichaelT. Klare, Blood and Oil,Metropolitan Books, NewYork, 2005 ;Michael Palmer, Guardians of the Gulf, Free Press, NewYork, 1992.

۵- TimArango,Anne Barnard et DuraidAdnan, « As Syrians fight, sectarian strife infects Mideast », The NewYork Times, 1er juin 2013.

۶- Yagil Beinglass et Daniel Brode, « Russia’s Syrian power play », The NewYork Times, 30 janvier 2012.

۷-

Mark Mazzetti, Michael R. Gordon et Mark Landler, « US is said to plan to send weapons to Syrian rebels », The New York Times, 13 juin 2013 ; Peter Baker et Michael R.Gordon, « An unlikely evolution, from casual proposal to possible resolution », The NewYork Times, 10 septembre 2013

Sunday, 24 November 2013

تفاهم ايران با غرب در مورد مسله اتمي

  • متن کامل توافق‌نامه ایران و ۵+۱ در ژنو
    آنچه در زیر می‌آید متن کامل توافق‌نامه‌ای است که بامداد روز یکشنبه ۲۴ نوامبر (۳ آذر) ، پس از مذاکرات چهار روزه ایران و کشورهای ۵+۱ در ژنو امضا شد. این متن از سوی کاخ سفید ایالات متحده منتشر شده و در صدای آمریکا ترجمه شده است.
    توقف پیشرفت برنامه ایران و عقب نشاندن بخش‌های کلیدی
    تعهد ایران به توقف غنی سازی بالای ۵ درصد:‌
    -توقف هرگونه غنی سازی اورانیوم بالای ۵ درصد و برچیدن تجهیزات غنی سازی تا این درصد خاص.
    تعهد ایران به خنثی سازی ذخیره اورانیوم ۲۰ درصدی:‌
     


    -ایران باید در فاز اول، ذخیره اورانیوم ۲۰ درصدی خود را تا زیر ۵ درصد رقیق سازد و یا آن را به شکلی درآورد که برای غنی سازی بیشتر مناسب نباشد.

    تعهد ایران به توقف پیشرفت در زمینه ظرفیت غنی سازی:‌

    -ایران نباید هیچ گونه سانتریفیوژ جدیدی از هیچ نوعی را نصب کند.

    -ایران نمی‌تواند هیچ گونه سانریفیوژی از نسل جدید را برای غنی سازی اورانیوم نصب یا استفاده کند.

    -ایران باید حدود نیمی از سانتریفیوژهای نصب شده در نطنز و سه چهارم سانتریفیوژهای نصب شده در فردو را بدون فعالیت بگذارد تا به این ترتیب این تجهیزات نتوانند در غنی سازی به کار روند.

    -تولید سانتریفیوژ محدود به جایگزین‌سازی تجهیزات آسیب‌دیده شود تا به این ترتیب ایران نتواند از فرصت شش ماهه برای ساخت و انبار کردن تجهیزات سانتریفیوژ استفاده کند.

    -ایران نباید تاسیسات غنی سازی جدید احداث کند.

    تعهد ایران به توقف پیشرفت در زمینه افزایش ذخیره اورانیوم ۳.۵ درصدی:‌

    -ایران تعهد می‌دهد تا ذخیره اورانیوم ۳.۵ درصدی خود را افزایش ندهد، به این ترتیب در پایان دوره شش ماهه مقدار ذخیره اورانیوم ۳.۵ درصدی نسبت به اول دوره بیشتر نخواهد بود، و هر گونه اورانیوم ۳.۵ درصدی جدید به اکسید تبدیل خواهد شد.

    تعهد ایران به توقف پیشرفت فعالیت‌ها در اراک و در بخش پلوتونیوم. ایران متعهد است تا:‌

    -راکتور اراک را از فعالیت خارج کند.

    -به راکتور اراک سوخت‌رسانی نکند.
    -تولید سوخت برای راکتور اراک را متوقف کند.

    -هیچ‌گونه آزمایش مضاعف سوخت برای راکتور اراک انجام ندهد.
    -هیچ‌گونه قطعات اضافی تجهیزاتی را در اراک نصب نکند.
    -هیچ‌گونه سوخت و آب سنگین را به محوطه راکتور منتقل نکند.

    -هیچ‌گونه تاسیساتی که قادر به بازفرآوری باشد احداث نکند. بدون بازفرآوری، ایران نمی‌تواند پلوتونیوم را از سوخت مصرف شده جدا سازد.

    شفافیت کامل و نظارت سرزده از برنامه هسته‌ای ایران

    ایران متعهد می‌شود تا:‌

    -به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی روزانه تاسیسات نطنز و فردو بدهد. این دسترسی روزانه به بازرسان مجوز می‌دهد تصاویر ضبط شده در دوربین‌های مداربسته را مرور کنند تا کار نظارت ‌جامع و همه‌جانبه باشد. چنین اجازه‌ای امکان شفافیت بیشتر در کار غنی‌سازی در این تاسیسات را فراهم می‌سازد و زمان لازم برای حذف هرگونه عدم تعهد از جانب ایران را کوتاه می‌کند.

    -به آژانس امکان دسترسی به تجهیزات مونتاژ سانتریفیوژ را بدهد.

    -به آژانس امکان دسترسی به محل تولید قطعات دورانی و تجهیزات انبارشده سانتریفیوژ را بدهد.

    -به آژانس امکان دسترسی به معادن و استخراج اورانیوم را بدهد.

    -‌اطلاعات طراحی راکتور اراک را ارائه دهد. این امر دیدگاه انتقادی به راکتور اراک را فراهم می‌آورد که قبلا میسر نبود.

    -امکان بازرسی‌های مکرر از راکتور اراک را فراهم آورد.

    -اطلاعات و داده‌های کلیدی مورد درخواست در پروتکل الحاقی توافقنامه پادمانی آژانس و کد اصلاح شده ۳.۱ را ارائه دهد.

    مکانیزم راستی‌آزمایی

    آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای اجرای بسیاری از راستی‌آزمایی‌ها فراخوانده خواهد شد تا به شکل همزمان با بازرسی‌های دائم در ایران پیش برود. به‌علاوه، کشورهای ۵+۱ و ایران متعهد به تاسیس یک کمیسیون مشترک برای کار با آژانس برای نظارت بر اجرای و رسیدگی به مسائلی هستند که ممکن است پیش بیاید. کمیسیون مشترک همچنین با آژانس کار می‌کند تا تفاهم‌نامه‌ای از نگرانی‌های قبلی و فعلی را با توجه به برنامه هسته‌ای ایران، تهیه کند، از جمله درباره بعد احتمالی نظامی برنامه اتمی ایران و همچنین فعالیت‌های ایران در پارچین تحقیق کند.

    امتیازهای محدود، موقتی، و قابل بازگشت به ایران

    در ازای گام‌های بالا از سوی ایران، گروه ۵+۱ امتیازهایی محدود، موقتی و قابل بازگشت را به ایران می‌دهد و همزمان بخش گسترده‌ای از تحریم‌ها، از جمله بر نفت، مروادات مالی، تحریم‌های بانکی مانند سابق باقی می‌مانند. اگر ایران از انجام تعهداتش برنیاید، امتیازها را لغو می‌کنیم. گروه ۵+۱ بویژه متعهد است تا:‌

    -اگر ایران تحت این توافق و در چارچوب نظام سیاسی خود از تعهداتش پیروی کند، برای مدت شش ماه تحریم‌های جدید مرتبط با برنامه‌ اتمی را تحمیل نکند.

    -برخی تحریم‌های اعمال شده بر طلا و فلزات قیمتی، بخش صنعت اتومبیل ایران، و همچنین صادرات پتروشیمی ایران را به حالت تعلیق درآورد. به این ترتیب در واقع حدود ۱ و نیم میلیارد دلار عایدات نصیب ایران می‌کند.

    -مجوز بازرسی‌ها و تعمیرات مرتبط با ایمنی در داخل ایران را برای خطوط هوایی خاص ایرانی صادر کند.

    -خرید نفت ایران را در حد فعلی نگاه دارد که در واقع ۶۰ درصد کمتر از دو سال پیش است. ۴.۲ میلیارد دلار حاصل از این فروش به شکل اقساط به ایران منتقل می‌شود به شرطی که ایران به تعهداتش عمل کند.

    -۴۰۰ میلیون دلار از سرمایه‌های دولتی ایران را مستقیما به موسسات آموزشی شناخته‌شده در کشورهای ثالث منتقل کند تا هزینه تحصیل دانشجویان ایرانی پرداخت شود.

    تعاملات انسان‌دوستانه

    تعاملات انسان‌دوستانه‌ای که طبق قانون آمریکا مجاز هستند را تسهیل کند. تعاملات انسان‌دوستانه از تحریم‌های کنگره مستثنی هستند در نتیجه این کانال به ایران امکان دستریسی به منبع جدیدی از پول را نمی‌دهد. مراودات انسان‌دوستانه در برگیرنده خرید مواد خوراکی، کشاورزی، و دارویی و پزشکی است. ما همچنین نقل و انتقالات مالی مرتبط با خدمات پزشکی با خارج از ایران را تسهیل می‌کنیم. ما این کانال را برای منافع مردم ایران درنظر گرفته‌ایم.

    در نظر گرفتن لغو محدود تحریم‌ها

    به طور کلی، ۷ میلیارد دلار وجه، هزینه‌ای است که ایران طی فاز اولیه و تحت تحریم‌هایی که به قوت خود باقی می‌مانند می‌پردازد. بخش عمده‌ای از حدود صد میلیارد دلار سرمایه ایران در هولدینگ‌های خارجی همچنان به دلیل تحریم‌ها برای ایران غیرقابل دسترس است.

    در شش ماه آینده فروش نفت خام ایران نمی‌تواند افزایش یابد. تحریم‌های نفتی به تنهایی منجر به از دست رفتن ۳۰ میلیارد دلار ایران می‌شود- یا حدودا پنج میلیارد دلار در ماه- در مقایسه با آنچه که ایران در شش ماه مشابه سال ۲۰۱۱ نصیبش شد، یعنی قبل از اجرایی شدن تحریم‌ها. با آن که ایران می‌تواند به ۴.۲ میلیارد دلار از عایدات فروش نفت خود دسترسی داشته باشد، حدود ۱۵ میلیارد دلار از درآمدش در این مدت شش ماهه به حساب‌های خارجی‌ مسدود شده ایران واریز می‌شود. به طور خلاصه، تحت این توافق ما انتظار داریم که موجودی ایران در حساب‌های مسدود شده خارجی‌اش افزایش یابد و نه کاهش.

    ادامه فشار اقتصادی بر ایران و حفظ ساختار تحریم‌ها

    طی فاز اولیه توافق، ما به اعمال تحریم‌هایمان علیه ایران ادامه می‌دهیم، از جمله از طریق اقدام علیه افرادی که به دنبال راه‌هایی برای دور زدن تحریم‌ها هستند.

    -تحریم علیه فروش نفت خام همچنان بر دولت ایران فشار خواهد آورد. ما با همکاری شرکای بین‌المللی‌مان فروش نفت ایران از ۲و نیم میلیون بشکه در روز در اوایل ۲۰۱۲ را به یک میلیون بشکه در روز رساندیم و قابلیت فروش تقریبا ۱ و نیم میلیون بشکه در روز را از ایران گرفتیم. این به معنای از دست دادن بیش از ۸۰ میلیارد دلار از آغاز ۲۰۱۲ است و ایران هرگز نخواهد توانست آن را جبران کند. در فاز اولیه توافق، ممنوعیت اتحادیه اروپا بر نفت خام سرجای خود می‌ماند و امکان فروش نفت ایران تا حدود یک میلیون بشکه در روز نگاه داشته خواهد شد، و نتیجتا ایران همچنان ماهانه ۴ میلیارد دلار دیگر ضرر خواهد کرد.

    -تحریم صادرات کالاهای نفتی به ایران که میلیاردها دلار به ایران ضرر زد، ادامه خواهد یافت.

    -بخش عمده حدود ۱۰۰ میلیارد دلار دارایی خارجی ایران غیرقابل دسترس یا محدود باقی می‌ماند.

    -دیگر بخش‌های نظام تحریمی‌ ما دست‌نخورده باقی می‌ماند، از جمله:‌

    *تحریم بانک مرکزی ایران و حدود ۲۴ بانک و موسسه مالی دیگر ایران.

    *تحریم‌های ثانویه در پیروی از تحریم‌های گسترده ایران که طبق قوانین بر بانک‌هایی اعمال می‌شود که با افراد و موسسات تحریم‌شده از سوی آمریکا، کار می‌کنند.

    *تحریم دیگر کسانی که خدمات مالی به ایران ارائه می‌دهند، از جمله انواع مختلف بیمه، و

    *دسترسی محدود به سیستم مالی آمریکا

    -تمامی تحریم‌های اعمال شده بر ۶۰۰ فرد و موسسه که به خاطر حمایت از برنامه هسته‌ای و موشک بالیستیک ایران هدف تحریم قرار گرفته‌اند، به قوت خود باقی می‌ماند.

    -تحریم‌ بخش‌های مختلف اقتصادی ایران، از جمله کشتی‌رانی و کشتی‌سازی به قوت خود باقی می‌ماند.

    -تحریم سرمایه‌گذاری طولانی‌مدت در ارائه خدمات فنی به بخش انرژی ایران به قوت خود باقی می‌ماند.

    -تحریم برنامه نظامی ایران به قوت خود باقی می‌ماند.

    -محدودیت‌های گسترده آمریکا بر تجارت با ایران به قوت خود باقی می‌ماند و دسترسی ایران به تجارت با بزرگترین اقتصادهای جهان را می‌گیرد.

    -تمامی تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد به قوت خود باقی می‌ماند.

    -تمامی تحریم‌های هدفمند مرتبط با حمایت مالی دولت ایران از تروریسم، نقش بی‌ثبات‌کننده ایران در منازعات سوریه، و سابقه سیاه حقوق بشر ایران، در بین دیگر نگرانی‌ها، به قوت خود باقی می‌ماند.

    راه‌حل جامع

    طی فاز اولیه شش ماهه، ۵+۱ به مذاکره برای راه‌حل جامع ادامه می‌دهد. پارامترهای این راه‌حل کلی، در جهت اطمینان‌دهی به جامعه بین‌الملل درباره فعالیت‌های منحصرا صلح‌آمیز هسته‌ای ایران است. تحت این راه‌حل جامع: هیچ‌گونه توافقی در زمینه راه‌حل جامع صورت نمی‌گیرد، مگر آن که در همه زمینه‌ها توافق حاصل شود. طی شش ماه آینده تعیین می‌کنیم که آیا راه‌حلی وجود دارد که درباره صلح‌‌‌آمیز بودن برنامه ایران به ما اطمینان کافی دهد. اگر ایران به نگرانی‌های ما پاسخ ندهد، ما آماده افزایش تحریم‌ها و فشارها هستیم.

    نتیجه

    به طور خلاصه، این گام به نوبه خود اهمیت بسیاری دارد. بدون این توافق مقطعی، ایران می‌توانست هزاران سانتریفیوژ دیگر را به فعالیت درآورد. می‌توانست سانتریفیوژهای نسل آینده را که زمان فوران را کوتاه می‌کند، نصب و راه‌اندازی کند. می‌توانست راکتور آب سنگین اراک را سوخت‌رسانی و فعال کند. می‌توانست ذخیره اورانیوم با غلظت ۲۰ درصد را به فراتر از میزان لازم برای تولید بمب برساند. ایران تحت شرایط فعلی قادر به انجام هیچ‌یک از این‌ها نیست.

    به‌علاوه، بدون این رویکرد مقطع‌بندی‌شده، تحریم‌های بین‌المللی ممکن بود حالت فرسایشی به خود بگیرد زیرا ایران می‌توانست این‌طور به جهان وانمود کند که موضعش درباره راه‌حل دیپلماتیک جدی بود و ما جدی نبودیم. ما نمی‌توانستیم شرکا را برای انجام کار حیاتی تحریم‌ها متحد کنیم. با این گام اولیه، ما برنامه ایران را متوقف و به عقب می‌رانیم و به ایران یک گزینه شفاف می‌دهیم:‌ انجام تعهدات و مذاکره با حسن‌نیت برای رسیدن به توافق نهایی، و در غیر این صورت تمامی جامعه بین‌الملل با انزوای بیشتر و فشار پاسخش را خواهند داد.

    مردم آمریکا یک راه‌حل صلح‌آمیز و پایدار را ترجیح می‌دهند که از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری کند و نظام جهانی منع گسترش تسلیحات جمعی را تقویت کند. توافق اخیر ما پتانسیل رسیدن به این هدف را دارد. ایالات متحده آمریکا از طریق دیپلماسی قوی و منظم برای صلح بیشتر، امنیت و همکاری میان کشورها به سهم خود تلاش می‌کند.


    2

    Like ·  · 

توافق


توافق

در مذاکرات هسته یی ایران با کشور های غربی



وزرای خارجۀ فرانسه و ایران می گویند که معاملۀ میان شش قدرت بزرگ جهان و ایران صورت گرفته که در آن تهران فعالیت های هسته یی خود را محدود ساخته و در عوض تعزیرات بر ایران تسهیل میآبد.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجۀ ایران حینکه از مقابل خبرنگاران می گذشت گفت، "بلی ما به یک معاملۀ دست یافتیم."

وقتی در این رابطه از لورانت فابیوس، وزیر خارجۀ فرانسه سوال شد؛ گفت "بلی".

هدف از مذاکرات رسیدن به یک توافقی بود که طی آن برنامۀ هسته یی ایران در عوض کاهش فشار تعزیرات بر ایران، برای شش ماه متوقف شود.

اگر معاملۀ موقت دوام یابد، جوانب روی مرحلۀ نهایی توافقات مذاکره خواهند کرد تا اطمینان حاصل کنند که ایران بم اتم نمی سازد.

این معامله بعد از مداخلۀ شخصی جان کری وزیر خارجۀ ایالات متحده و سایر همتا های وی که حضور آنان امید ها را برای رسیدن به یک توافق ایجاد کرد، صورت گرفت.

دیپلومات ها در بارۀ جزییات مذاکرات که تا بعد از نیمه های شب شنبه و اوایل صبح یکشنبه ادامه داشت، ابراز نظری نکردند.

کشور های غرب و ایالات متحده همواره نگران بوده اند که مبادا ایران به بم اتم دست یابد. هر چند تهران به کرات این ادعا را رد کرده و برنامۀ هسته یی خود را صلح آمیز عنوان کرده است.

تسیاست اخبار در جهان


 

پاك باش و خدمت كن
.............
به حقوق معلولين و وارثين شهدا هيچ توجه صورت نگرفته و استبداد به حال آنها نيز توجه نكرد
------------------

در خدمت خلق بندگی ما را کُشت
وز بهر دو نان دوندگی ما را کُشت...

هم محنت روزگار و هم منت خلق
ای مرگ بیا که زندگی ما را کُشت
شعری از علی اشتری



            
ریس جبهه ملی افغانستان در جریان تفریحدر جرگه مشورتی با  معلولین کشوردیدار نمور و
روی مشکلات معلولین صحبت کرد 
                    
                                             

تا بال و پر عشق به جانم دادند
در وادی عاشقان مکانم دادند
گفتم که کجاست کعبه اهل خرد
درگاه صداقت را نشانم دادند

 

ترس از بدنامی؟

مارا شالاکو، پژوهشگر امور افغانستان در انستیتوت مطالعات جنگ در واشنگتن می گوید که رئیس جمهور کرزی تلاش دارد با اتخاد همچو موفقی برای افغان ها به اثبات برساند که در امضأ کردن و یا عدم آن صلاحیت کامل دارد و شخص دست نشاندۀ غرب ...نمی باشد.

به گفتۀ این پژوهشگر امریکایی "آنچه را شما مشاهده می کند، علاقمندی رئیس جمهور است که گویا به ضرب العجل امریکا سر خَم نمی کند... این قرارداد با توافق افغان ها صورت گرفته است و رئیس جمهور اختیار کامل دارد."

سید احمد نجیب محمود، استاد پوهنتون کابل می گوید که رئیس جمهور کرزی شاید علاقمند به تعویق انداختن برگزاری انتخابات سال آینده باشد زیرا گفت و شنود های صلح "به بن بست مواجه شده، طالبان آمادگی آمدن به دولت را ندارند، و یگانه خواست رئیس جمهور چنین چیز خواهد بود."

آقای محمود می گوید که هیچ مانع حقوقی برای امضأ نکردن این سند وجود ندارد و شماری از کمیته های لویه جرگۀ مشورتی نیز در روز دوم کاری تلاش کردند تا در قطعنامۀ شان پیشنهادی را گنجانیده از رئیس جمهور بخواهند تا توافقنامۀ دوجانبه را یک ماه پس از تکمیل کار جرگه امضأ کند.

اما مارا شالاکو می گوید که رئیس جمهور کرزی فقط می خواهد برای خوش ساختن افغان ها چنین موقفی را اختیار کند – گمانه زنی که جعفر نیز آن را ممکن می داند.

رئیس جمهور کرزی در روز افتتاح لویه جرگۀ مشورتی پشتیبانی خود را از عقد این قرارداد اعلام کرد اما بر اشتراک کنندگان نشست پافشاری نمود تا در گفت و شنود ها و مشوره های شان منافع ملی افغانستان را در نظر گیرند.

 

 

امریکا در واکنش به سخنان حامد کرزی

 

امریکا خواستار امضای موافقتنامه امنیتی به زودی ممکن است

امریکا در واکنش به سخنان حامد کرزی رییس جمهور افغانستان، خواستار امضای موافقتنامه امنیتی دو جانبه به زودی ممکن شد. مقام های امریکایی گفته اند که تاخیر در امضای این سند، مانع حضور سربازان امریکایی در افغانستان خواهد شد.

حامد کرزی روز پنج شنبه در لویه جرگه مشورتی گفت که موافقتنامه امنیتی دوجانبه در صورتی که تایید گردد، بعد از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال آینده امضا می شود.
مقام های ایالات متحده امریکا بعد از این سخنان کرزی گفتند که موافقتنامه امنیتی دوجانبه باید تا پایان سال جاری میلادی (حدود 40 روز دیگر) امضا گردد، زیرا این موافقتنامه شرایط حضور نیروهای امریکایی در افغانستان را برای بعد از سال 2014 برای مبارزه با تروریسم و آموزش نیروهای افغانستان مشخص می سازد.
جان پساکی، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده امریکا گفت: «ما باید به زودی ممکن به امضای این موافقتنامه اقدام کنیم».
کاخ سفید گفته است که نیازمند تصمیم سریع کرزی است تا ایالات متحده امریکا بتواند در مورد چگونگی و میزان حضور نیروهایش در افغانستان برنامه ریزی کند. جوش ایرنست، سخنگوی کاخ سفید گفت: «ناکامی در تایید و امضای (موافقتنامه امنیتی) تا پایان سال جاری، مانع از این خواهد شد که ایالات متحده و متحدان ما برای حضور بعد از 2014 در افغانستان برنامه ریزی کنند».
سخنگوی کاخ سفید افزود: «ما هنوز تصمیم نگرفته ایم که حضور نیروهای (امریکایی) در افغانستان ادامه می یابد یا نه».
جیمز دابینز، نماینده ویژه ایالات متحده امریکا برای افغانستان و پاکستان نیز گفته است که تاخیر در امضای این موافقتنامه، برنامه ریزی های امریکا را مشکل می سازد. او به به شبکه "پی بی اس" گفت که این تاخیر مانع انجام تعهدات ایالات متحده امریکا می شود.
برخی مقام های امریکایی در گفتگو با خبرگزاری ها صریح تر صحبت کرده اند. به گزارش خبرگزاری فرانس پرس، این مقام های امریکایی که نخواسته اند نام های شان افشا شود، تاکید کرده اند که برای امریکا این عملی نیست تا منتظر بماند و این موافقتنامه را با رییس جمهور بعدی افغانستان امضا کند. آنها افزوده اند که بدون امضای این موافقتنامه نیروهای امریکایی در افغانستان بعد از سال 2014 حضور نخواهند داشت.
کرزی گفته است که براساس این موافقتنامه امنیتی تا 15 هزار سرباز خارجی در افغانستان مستقر خواهند شد. او همزمان هشدار داده است که این موافقنامه تنها در صورتی امضا می شود که انتخابات ریاست جمهوری افغانستان «به صورت درست و با عزت برگزاری شود».
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به تاریخ پنجم ماه اپریل سال آینده برگزار می شود و رییس جمهور جدیدی جانشین کرزی می گردد.

DW.DE

 
 

جرگه مشورتی - سوال بر انگیز ترین جرگه در تاریخ افغانستان

جرگه مشورتی - سوال بر انگیز ترین جرگه در تاریخ افغانستان
: اوديو, موضوع داغ هفته با دوکتور سمیع الله پویا, سياست, اخبار افغانستان

22.11.2013, 14:39

: EPA
ثبت صدا...

در پرو گرام صحبت داغ هفته تبصره ای داریم در موردی لویه جرگه مشورتی ایکه دیروز در شهر کابل شروع به کار کرد. دولت به هدف تامین امنیت لویه جرگه مشورتی و کاهش ازدحام ترافیک از تاریخ ۲۸عقرب الی سوم ماه قوس رخصتی عمومی را در کابل اعلام کرده است.

این نشست سر و صدا های زیادی را براه انداخت٬ که بدون شک٬ منحیث سوال بر انگیز ترین جرگه در تاریخ کشور ثبت خواهد شد.

دوستان٬ ۲۵۰۰ تن اعضای جرگه در سه ٬ چهار روز آینده در موردی یک اجندا رای مشورتی می دهند و آن هم امضاء یا رد توافقنامه امنیتی دوجانبه با امریکا . مسوده موافقت نامه امنیتی ، پس از مشورت دهی ، برای تایید یا رد به شورای ملی افغانستان فرستاده خواهد شد و در صورت تایید، از سوی رئیس

جمهور امضاء خواهد شد٬ به باور من این رای جرگه در واقع نهای خواهد بود چون حاکمیت مصمم است٬ به اساس رای اراُی جرگه عمل نماید.
دوستان٬ تا جای که تضاد ها در موردی موافقت نامه امنیتی بین افغانستان و ایالات متحده ای امریکا نشان می دهد٬ حلقاتی که از تاثیرات کشور های همسایه مخصوصآ ایران و پاکستان ناراض استند و همچنان به هیچ وجه نمی خواهند که حکومت طالبانی در کشور مستقر گردد موجودیت پایگاه های نظامی امریکا را ضرورتآ می پزیرند و استدلال می‌کنند که ادامه حضور نیروهای آمریکایی و ناتو موجب تقویت ثبات و امنیت، توسعه اقتصادی، جلوگیری از مداخله خارجی و نیرومند شدن اردو و پولیس افغانستان در مرحله ګذار خواهد بود. بدین اساس خواستار امضای چنین موافقت نامه می باشند ٬ اما برعکس ګروه های مخالف مسلح و حامیان شان به هیچ وجه با چنین پیمانی موافقت ندارند و حضور امریکا را در کشور مانع اساسی در راه رسیدن به قدرت شان در کشور می دانند.
چنان چه هفته ای گذشته مخالفین موافقت نامه همایش ای را در کابل برگزار کردند ٬ که موردی واکنش جدی اداره شورای امنیت ملی افغانستان قرار ګرفت. و گفته می شود که بعضی از فعالین آن موردی باز خاص قضایی قرار می ګیرند.

دوستان این هفته ها و مخصوصآ این هفته ای که می گزرد٬ برای مردم افغانستان ثابت می ګردد که طالبان و حزب اسلامی گلبدین حکمتیار و سایر مخالفین دولت کابل از کدام پوتانسیال برخوردار استند ٬ تابتوانند پروسه ای لویه جرگه افغانستان را به بیراهه بکشانند و دیده شود که قادر خواهند بود ٬ بالای نماینده ګان لویه جرگه فشار وارد نمایند٬ تا ایشان به امضای چنین توافق نامه رای منفی دهند. چون فیصله ای جرگه به آینده شان در رسیدن به قدرت در این کشور تعیین کننده است. در صورت ناکامی طالبان در این پروسه٬ باید دانست که ایشان آن نیروی نیستند که در مقابل حاکمیت مرکزی استاده ګی نمایند ٬ و باید گفت که این هفته امتحان بزرګی برای نیرو های امنیتی کشور نیز معصوب می ګردد٬ در صورت تامین امنیت در کار لویه جرګه هموطنان ما در افغانستان و خارج از آن اطمینان حاصل می نمایند که این نیرو های امنیتی در دفاع حاکمیت کشور شان قادر استند.

و اگر چه روی این صحبت ها و مسایل در لویه جرگه در پروگرام آینده بر خواهیم گشت اما صرف روی بعضی از مواردی بیانیه جناب کرزی بدون شک تاریخی ٬ریس جمهور حامد کرزی مکث می نمایم . از خلال گفته های وی من دریافتم که قرادادی امنیتی با همه چالش های که دارد٬باید امضا ګردد ٬ چون ارتباط مستقیم در امنیت کشور دارد٬ که در این مورد نمی توان باوی موافق نبود٬ به ګفته وی افغانستان در مرحله ای ګذار قرار دارد تا به ثبا ت برود . حال که دوستان در این دوازده سال ما نتوانستیم از این مرحله ګذار نمایم جای بسا تآسف است٬ اما واقعآ ما باز هم به موجودیت امریکا در کشور نیاز مبرم احساس می کنیم . و رایس جمهور بدون ریاه امروز می ګوید که من در این دوازده سال ریاست جمهوری دانستم که صلح بدست ایشان است .

در مورد من خواستم از محترم پوهاند تورن جنرال امرخیل نماینده ای در لویه جرګه مشورتی که فعلا از تالار با ما در تماس استند نظر بخواهم.

محترم جنرال امر خیل مبصر مسایل نظامی در جواب سوال که آیا بدون موجودیت پایگاه های نطامی امریکا بعد از ۲۰۱۴ حاکمیت جدید در کابل ٬که طالبان پیش از وقت آنرا غیر قانونی و دست نشاتده ای امریکا تلقی می کند٬ قادر خواهد بود تا از خود دفاع نماید؟ جواب داده گفتند:

از یک طرف در صورتی که درتمامی میدان های هوایی کشور ما پیګاه های نظامی امریکا مستقر باشد واز طرفی هم اردوی ما بدون قوای هوای و تانک و وسایل صقیل باشد ٬ ما نمی توانیم از تمامیت عرضی کشور خود دفاع نماییم و تا مدتی ما ضرورت به این پیګاه ها داریم٬ تا در جهت تقویت نیرو های نظامی کشور کردیم.

مسّله پر جنجال در این موافقت نامه در رابطه به تلاشی خانه های افغانها از طرف نیرو های امریکای است اگر چه در نامه ای بارک اوباما آمده است که به مصونیت خانه های افغانها احترام دارد اما در صورتی که عسکر امریکایی در حریم افغانها اسیر بماند نمی تواند مداخله نکند که به این اساس این برابلم بین دو کشور لاینحل باقی مانده. شما چه راه ای بیرون رفت این معضله را پیش نینی می کنید؟

امر خیل صاحب فرمودند٬ که تنها احترام به مصونیت خانه های افغانها کافی نیست٬ باید این مصونیت از طرف امریکا ها تضمین ګردد و در صورت ای اسیر شدن عسکر شان از طرف افغانها٬ امریکایی ها در توام با نیرو های امنیتی افغانستان می توانند در تلاشی خانه های افغانها سهم بگیرند.

دوستان ٬مسله عمده ای که حامد کرزی به آن اشاره نمود اهمیت اقتصادی این قرار داد برای افغانستان است که قرار گفته ای وی امریکا ۱۶ ملیارد دالربه افغانستان تحویل می دهد و سالانه بدوجه ای نظامی افغانستان را به مبلغ ۴ ملیارد دالر تامین می نماید. که به این اساس در ۹ پایگاه که امریکایی ها مستقر می گردند در ظرف ده سال ۵۶ ملیارد دالر حق الباش می دهند٬ از موجودیت هر نظامی خود امریکا ۵۶۰۰۰۰ دالر برای افغانستان می پردازد و به عباره ای دیگر از هر پایگاه ای خود در افغانستان امریکای ها تقریبآ ۶ ملیارد دالر تاه جای می پردازند. دوستان٬ واقعا این رقم درشت ای است که ایکاش این ملیارد ها به تاکیم نیرو های امنیتی و اقتصادی افغانستان موثر باشد و کمافی صابق باعث ازدیادی فسادی اداری در کشور نګردد.

کار جرگ ادامه دارد و صحبت های ما نیز در هفته ای آینده روی این محور می چرخد٬ دیر زمانی باقی نمانده تا ما روی نتایج نهایی این موافقت نامه عرضیابی های داشته باشیم.

افغانستان قرار داد امنیتئ با امریکا را ردد کرد

افغانستان درخواست امریکا در مورد امضاء فوری توافقنامه امنیتی را رد کرد
: اخبار, سياست, اخبار افغانستان, امريکای شمالی
22.11.2013, 13:42
تصوير: EPA
مقامات کابل روز جمعه با درخواست آمریکا برای امضای فوری توافقنامه امنیتی مخالفت و تاکید کردند... که امضای این سند باید به بعد از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال آینده موکول گردد. روز گذشته واشنگتن به افغانستان هشدار داد هر چه زودتر توافقنامه امنیتی دو جانبه را امضا کند و برخی از مقامات ارشد آمریکایی هشدار دادند تاخیر در امضای این توافقنامه تا پایان امسال می تواند برنامه خروج نیروهای امریکا و متحدانش را در سال 2014 از افغانستان با مشکل مواجه کند.

ˈحامد کرزیˈ رئیس جمهوری افغانستان پیش تر اعلام کرده بود که این توافقنامه که در حال حاضر درلویه جرگه در حال بررسی است فقط در صورتی که انتخابات در این کشور درست برگزار شود، می تواند امضا شود .

ˈایمل فیضیˈ سخنگوی کرزی روز جمعه تاکید کرد، امنیت، صلح و روابط خوب اساس امضای چنین توافقنامه ای را تشکیل می دهد. باید دید لویه جرگه چه تصمیمی درباره این توافقنامه اتخاذ می کند. اگر توافقی حاصل شد همان طور که رئیس جمهوری گفت این توافقنامه پس از انتخابات امضا خواهد شد .